Keresési eredmény: kandalló

Készülékeinket a piac igényeinek megfelelő precíz mérnöki tervezéssel, egyéni szellemi adaptációval, magas minőségű hazai alapanyagok felhasználásával, sok éves gyártási és szakmai tapasztalattal, második generációs családi manufaktúránkban állítjuk elő. Válasszon az alábbi tűztér kategóriákból:

Kategória: Termékkategóriák

Mielőtt megalapítottam kandalló tűztér gyártó vállalkozásomat, gépészmérnöki munkakörben dolgoztam a Ganz Gépgyárban, majd egy fémmegmunkáló egyéni vállalkozást indítottam. Ennek keretében elsősorban technológiai kisgépeket gyártottunk német exportra, illetve önműködő állatitatókat belföldre. Gyorsan nőtt a vállalkozás. 7 év alatt a kezdeti 3 fős létszám 20-ra emelkedett. Termék kínálatunk is gyarapodott, alumíniumból készült, öntvény postaládák és kerti dísztárgyak gyártásával.

A kilencvenes évek elején kezdetét vette cégünknél az azóta is meghatározó, tűztér és egyéb kandallótartozék gyártás is. Ez nagy lépés volt, komoly előkészületekre volt szükség a sikeres sorozatgyártáshoz. Első volt a prototípusok mindenre kiterjedő, körültekintő tesztelése, a vonatkozó előírásoknak megfelelően. Csak ez után következhetett a gyártástechnológia kialakítása.

Már kezdetben fontos szempont volt, hogy kandallóink minőségben felvegyék a versenyt az idehaza legnépszerűbb külföldi gyártmányokkal. Eleinte a tűzterek minden elemét alvállalkozókkal gyártattuk le. Ezek közül ma már sokat házon belül gyártunk, de az öntvény elemek előállítását meghagytuk partnereinknél, amelyek hazánk legszínvonalasabb öntödéi.

Nagy jelentőséget tulajdonítunk az utó-hőhasznosítók fejlesztésére is. Levegős hőcserélőket, vizes hőcserélőket és hulladékhő hasznosítókat egyaránt készítünk, a kandalló tűzterek hatásfokának növelése céljából.

Az utóbbi években, a legkorszerűbb fűtéstechnikai újdonságok felé nyitva, cégünk tovább színesítette termékkörét. Egyedi gyártású tűzterek, és felszerelhető utó-hőhasznosítók kerültek kifejlesztésre, valamint bővült a vízteres kandalló választék is, az által, hogy a légfűtő teljesítmény és a vízoldali teljesítmény arányait a kívánt mértékben kombináljuk. Ezen újításaink lehetővé teszik, hogy szinte bármilyen méretű és energia igényű ingatlanba a lehető legideálisabb kandallót tudjuk kínálni.

Minden Benkel vízteres kandallóbetét ráköthető zárt központi fűtésű rendszerre, a lehető legnagyobb biztonság mellett, amit szeparált csőkígyós hűtőkör garantál. Abban az esetben, ha a fűtési kör nyitott, meleg víz előállítására is tudjuk alkalmazni a beépített biztonsági csőkígyót.

Miután egyre nagyobb igény jelentkezett a lakosság részéről a klasszikus fatüzelésű kemencékre és sütőkre, ezek kiegészítő termékeit is felvettük kínálatunkba.

Hasznos tudnivalók:

Tüzelőanyag és begyújtás.

Kandallóban való tüzeléshez a legideálisabb a száraz (35% -nál lehetőleg alacsonyabb víztartalmú), 30-35 centiméter hosszú és 7-15 cm átmérőjű keményfa hasábok használata. A legutóbbi tüzelés maradványait az újbóli begyújtás előtt el kell távolítani a tűztérből. Ez még könnyen begyulladhat, ezért fontos hogy olyan edénybe kotorjuk, ami nem gyúlékony. Például fém vödörbe.

A huzat szabályozására szolgáló pillangószelepet és a levegő szabályozó nyílásokat nyissuk ki, majd helyezzünk el a rostélyon faforgácsot, olajos-hamut, újságpapírt, erre pedig néhány centi vastagságú fenyőfa gyújtósokat, körülbelül 0,5 kg mennyiségben. Az így előálló halmot rakjuk körbe tűzifával, úgy hogy kívülre kerüljenek a vastagabb hasábok, belülre a véknyabbak. Ha viharos az idő odakinn, vagy gyenge a kémény teljesítménye, akkor a hamugyűjtő tepsit, amit az előbb kiürítettünk, húzzuk ki úgy egy centire. Végül egy gyufa segítségével gyújtsuk meg a papírt, és csukjuk be a kandallóbetét ajtaját.

Tüzelési technika.

A begyújtás során résnyire kihúzott tepsit maximum negyed óra után toljuk teljesen vissza, különben kisebb lesz a kandallóbetét hatásfoka és magasabb a tűztér illetve a kémény hőterhelése. Ez pedig tüzelőanyag pazarlást és a kandalló élettartamának csökkenését eredményezné.

Ha leégett az első rakomány fa, akkor érdemes összehúzni a parazsat és erre tenni az újabb adagot. Innentől 6-8 kilogramm fát rakjunk rá egyszerre. Ez körülbelül 2 óra alatt ég le.

A huzatszabályozó és a levegőellátást szabályozó nyílás segítségével úgy állítsuk be az égés erősségét, hogy 3 és fél - 4 kilogrammnál több fa ne égjen el egy óra alatt. Ha ennél több ég le, az szintén pazarláshoz vezet, mert az e fölötti rész nem ad hozzá a hőteljesítményhez, tehát nem hasznosul.

A frontrészről működtethető huzatszabályzó pillangószelepet és a levegőszabályzót addig ne zárjuk le teljesen, amíg nem ért véget az intenzív égés.

Kategória: BENKEL
vasárnap, 18 július 2010 22:41

Induljunk el a kályhától 3.

Egy kis lecke kályha gyanánt, hogy legyen honnan elindulni


A „Hőtani alapfogalmak” címmel közölt cikksorozat befejezéseként gyűjtőtáblázatokban ismertettük a szakmában használatos és fontosabb anyagok fizikai jellemzőit, illetve a hőtanban használt fizikai mennyiségek jelzéseit és mértékegységeit. Most ezek felhasználásával kísérletet teszünk egy példa kapcsán az eddig tárgyalt témakörben, az adott képletek alapján a kapcsolódó számítások metodikájával megismerkedni.

Példa: Tételezzük fel, hogy egy étterem teraszának oldalfalán 1,5 m magas és 8 m hosszú ablakot terveztek. A hőmérséklet egy téli napon a szabadban -10 C, míg a beltérben 20 C. Mennyi a hőveszteség az ablaküvegen keresztül 1 óra alatt, ha az üveg vastagsága 6 mm?
 

A Benkel D2-es levegős hőcserélő egy elkülönített légjáratú hatásfok-növelő hőhasznosító. Bármelyik kandalló tűztérhez csatlakoztatható, hogy megnövelje a kandalló teljesítményét a távozó füstgáz további fűtőértékének felhasználásával, értékes hőjének elnyelésével. Ha szeretné optimalizálni fűtési megoldását, kandallója energiafelhasználását, akkor érdemes egy levegős hőcserélőt beszerelnie.

Elkülönített légjáratú hatásfok-növelő hőhasznosító.

thumb_d2-levegos-hocserelo  thumb_d2-levegos-hocserelo-rajz

szerda, 21 július 2010 09:44

D01 hődob bármely kandalló tűztérhez

A D01-es típusú hődob bármely Benkel kandalló tűztérhez csatlakoztatható. Ajánljuk minimum Ø180 mm füstkivezető csonk esetén. Növelt hőleadó felületet biztosít a kandallóhoz, hogy ne vesszen kárba megtermelt energia, így ezzel növelve a kandallóbetét hatásfokát. Megbízható, hosszú élettartamú termék, amely hamar behozza az árát.

Hőleadó felület és hatásfok növelő funkció.

thumb_d01-es-dob  thumb_do1-rajz