kandalló

Készülékeinket a piac igényeinek megfelelő precíz mérnöki tervezéssel, egyéni szellemi adaptációval, magas minőségű hazai alapanyagok felhasználásával, sok éves gyártási és szakmai tapasztalattal, második generációs családi manufaktúránkban állítjuk elő. Válasszon az alábbi tűztér kategóriákból:

Kategória: Termékkategóriák
péntek, 26 február 2016 09:01

Mennyi fát is tegyünk a tűzre? :)

Tesszük fel a kérdést, miután vásároltunk egy BENKEL kandallóbetétet! :) Röviden, tömören válaszolva: maximálisan annyit, amennyit a tűzterünk képes adott időegység alatt hasznosítani. De már ki is fejtjük bővebben, miről is van szó valójában!

Kategória: Kandalló blog
kedd, 28 július 2015 08:35

A kandalló gyerekkora

Legutóbb egy kis betekintést tettünk a kandallók evolúciójába, a kémény és a kürtő kialakulásába és most folytatjuk ezt a történeti sort. A középkorban, amikor a kémények megjelentek és a hőnek egy jelentős része ezzel távozott a szobából, megnőtt a kandalló közösség összetartó ereje, hiszen közelebb kellett menni hozzá, hogy fel lehessen melegedni. Még a tehetősebb földesuraknál sem volt ritka, hogy este az egész ház népe közösen üldögélt a nagy kandalló körül. Persze a viszonylagos hideg nem csak a kandallók gyenge hatásfokának volt köszönhető, de a házak gyenge szigetelésének is, ezért többnyire minden rést szalmával tömködtek be, sőt a padló is szalmával volt felszórva, így az egész ház jobban hasonlított egy istállóra, mint házra.

Kategória: Kandalló blog
csütörtök, 23 július 2015 08:44

Mióta kandalló a kandalló?

Az első kandallónak nevezhető tüzeléstechnikai berendezések a 12. és a 13. század környékén jelentek meg, ugyanis ekkor kezdett elterjedni az a kialakítás, hogy az eddigi nyílt tűzteret - amelyen főztek, sütöttek és melegítette a szobákat – kürtővel látták el, és kéménybe vezették a füstöt,  ami egészen eddig a szobák levegőjét rontotta. A szobákban mondhatni büdös volt, de legalább meleg, hogy egy klasszikus közhelyet idézzünk. A kandalló evolúciójának azzal kellett szembenéznie, hogy a kéményen keresztül nem csak a füst távozott, de a meleg nagy része is. Ezért eleinte körbevezették a füst elvezető kürtőket a szobák falain, hogy minél több hőt le tudjon adni a füstgáz, még a távozása előtt. 

Kategória: Kandalló blog
Kategória: BENKEL
vasárnap, 18 július 2010 22:41

Induljunk el a kályhától 3.

Egy kis lecke kályha gyanánt, hogy legyen honnan elindulni


A „Hőtani alapfogalmak” címmel közölt cikksorozat befejezéseként gyűjtőtáblázatokban ismertettük a szakmában használatos és fontosabb anyagok fizikai jellemzőit, illetve a hőtanban használt fizikai mennyiségek jelzéseit és mértékegységeit. Most ezek felhasználásával kísérletet teszünk egy példa kapcsán az eddig tárgyalt témakörben, az adott képletek alapján a kapcsolódó számítások metodikájával megismerkedni.

Kategória: Kandalló blog
vasárnap, 18 július 2010 22:47

Kandallók világa magazin

Cégünk bemutatása

"Fontosnak érezzük, hogy újságunk minden számában bemutasson olyan vállalkozásokat, amelyek nem csak a külföldről importált készülékek, építmények kereskedelmével foglalkoznak, hanem hazai munkaerőt foglalkoztatva, olyan hazai terméket állítanak elő, melyek felveszik a versenyt bármelyik külföldi gyártó termékével. Ha a magyarországi kandallógyártás történetének könyvét visszalapozzuk, az első fejezet elején rátalálunk egy névre, amely nevet a mai napig megtaláljuk e vaskos művet lapozgatva. Tudják kiről beszélek? Gyergyay Csaba. A szakmabelieknek sokat mond a név, de az átlagembereknek talán nem ismerős. Rovatunkban ma róla olvashatnak.

Kategória: Kandalló blog

A Benkel D2-es levegős hőcserélő egy elkülönített légjáratú hatásfok-növelő hőhasznosító. Bármelyik kandalló tűztérhez csatlakoztatható, hogy megnövelje a kandalló teljesítményét a távozó füstgáz további fűtőértékének felhasználásával, értékes hőjének elnyelésével. Ha szeretné optimalizálni fűtési megoldását, kandallója energiafelhasználását, akkor érdemes egy levegős hőcserélőt beszerelnie.

Elkülönített légjáratú hatásfok-növelő hőhasznosító.

thumb_d2-levegos-hocserelo  thumb_d2-levegos-hocserelo-rajz

szerda, 21 július 2010 09:44

D01 hődob bármely kandalló tűztérhez

A D01-es típusú hődob bármely Benkel kandalló tűztérhez csatlakoztatható. Ajánljuk minimum Ø180 mm füstkivezető csonk esetén. Növelt hőleadó felületet biztosít a kandallóhoz, hogy ne vesszen kárba megtermelt energia, így ezzel növelve a kandallóbetét hatásfokát. Megbízható, hosszú élettartamú termék, amely hamar behozza az árát.

Vágjunk bele egyenesen a szakmába! Ha a kandallót túlrakjuk fával – ami könnyen előfordulhat, hiszen nem fogjuk mindig patikamérleggel méricskélni, hogy mennyi fát teszünk bele, valamint valljuk be, hogy senki sem szeret nagyon gyakran tenni a tűzre – szóval, ha több fát égetünk egyszerre, mint amennyi a maximális teljesítmény leadásához szükséges, akkor a füstgáz túl nagy hőmérséklettel fog távozni, mert a kandalló hőleadó felülete nem lesz elég nagy ahhoz, hogy minden hőt hasznosítson, így elvesztegetünk a kéményen át távozó forró füstgázzal meglehetősen sok értékes energiát. Szerencsére van megoldás: a felület-, és hatásfoknövelő hődobok valamint a Benkel cég egyedi fejlesztésű BF bukójárata.
 
Kategória: Kandalló blog
1. oldal / 2