A Benkel Kft. logója
ZÁRT TŰZTERŰ KANDALLÓK
ÉS ZÁRT TŰZTEREK GYÁRTÓJA

Ha a kandalló mellett döntünk, akár hogy egy teljes ház fűtését megoldjuk, akár csak élvezeti, akár fűtésrásegítő céllal, nem mindegy, hogy milyen fát rakunk bele. 
Cromwell még ezt mondta: „Bízzál Istenben, de tartsd szárazon a puskaport.” Úgy folytathatnánk, hogy bízzál a Benkel kandallódban, de azért tartsd szárazon a tűzifát. Tény, hogy a jó tűzifa legfontosabb tulajdonsága, hogy száraz kell, hogy legyen. De mikor elég száraz egy tűzifa? Ez a gyakorlatban és a fizika nyelvén azt jelenti, hogy a tűzifa nedvességtartalma 20% alatti legyen. A frissen kivágott fáknak akár 50-60%-os is lehet a nedvességtartalma, azért ezeknek körülbelül 1,5 éves szárítás kell ahhoz, hogy kevés vízgőzt kibocsátó (hogy ezzel ne vonjon el hőt a környezettől, amellyel együtt a hatásfok jelentősen csökken), nem savasító, és jó fűtőértékkel rendelkező tűzifává váljon. 
 

Általánosságban elmondható, hogy az alacsony gyantatartalmú keményfák, mint a tölgy, a bükk, a cser, illetve az akác a legalkalmasabbak kandallóban használt tűzifának. A legtöbb kereskedő már kellő mértékben száraz fát árul, de érdemes körültekintőnek lenni tűzifa vásárláskor, hiszen, ha már száraz a fa, akkor tömegre, ha még nem száraz, akkor köbméterre érdemes vásárolnunk.
 

fireplace english information