A Benkel Kft. logója
ZÁRT TŰZTERŰ KANDALLÓK
ÉS ZÁRT TŰZTEREK GYÁRTÓJA

tuzifaTesszük fel a kérdést, miután vásároltunk egy BENKEL kandallóbetétet! :) Röviden, tömören válaszolva: maximálisan annyit, amennyit a tűzterünk képes adott időegység alatt hasznosítani. De már ki is fejtjük bővebben, miről is van szó valójában!

Az eltüzelt fa mennyiségét több tényező is meghatározza, mint pl. a kívánt teljesítmény elérése, a tűzifa nedvességtartalma és fajtája vagy a tüzelőanyag egységnyi időre lebontott mennyisége.


A gyártók teljesítménynyilatkozatában szerepel az időegységre (h) vonatkoztatott szükséges eltüzelendő mennyiség, általában a maximális teljesítményhez viszonyítva. 

Magunk is utána tudunk számolni és ellenőrzést végezni, hogy adott esetben mennyi tüzelőanyagra van szükségünk: 1 kg frissen vágott fa fűtőértéke 2 kWh/kg; a száraz fa (max. 20% nedvességtartalom) fűtőértéke akár 4,4 kWh/kg is lehet. Vegyünk egy átlagos értéket, mellyel számolhatunk, ha az általunk fedett helyen tárolt tűzifáról beszélünk. Tehát 1 kg fa elégetése során 3,5 kW energia szabadul fel. A központi fűtéses PILIS-K13-as vízteres kandallóbetét 24 kW teljesítményű. Ebből kalkulálva óránként 24/3,5 = 6,85 kg tűzifára van szükségünk a maximális teljesítmény eléréséhez.  Mennyi is valójában a 7 kg fa? Első hallásra soknak tűnik, de ha mérlegre állítjuk rájövünk, hogy nem olyan hatalmas mennyiségről van szó. Amennyiben óránként mégis több, mint 7 kg fát tüzelnénk el, a többlet energia a kéményen át a szabadba fog távozni, mivel a tüzelőberendezés nem tudja hasznosítani. Egyszóval rontjuk rendszerünk hatásfokát és nagy mértékben pazaroljuk a tűzifánkat. Kísérletképpen az illusztrált képeken nézzük meg, mit is mutat a mérlegen a valóság!

fireplace english information