Keresési eredmény: flekken sütő

Kerti grill

Kerti grillezéshez, flekkensütéshez, bográcsozáshoz, saslik, nyárs vagy szalonnasütéshez, illetve kürtőskalácssütésre kiválóan alkalmas mobil grillező. Használat közben üríthető, kíhúzható hamuzófiókkal rendelkezik. A lángok egyenletes eloszlásáért a szélső rostélyok felelnek. A grillrács 2 magassági méretben állítható a sütés intenzitásának megfelelően. Adaptálható bográcstartó, kürtőskalács, valamint grilltárcsa kiegészítő is.

Beépíthető flekkensütő

Az igazi flekken szenen sült flekkent jelent, "fatányérost" - melyet aztán deszkán tálalnak és hosszú vékony bicskával vagdosnak vékony falatokra. Eredetileg hízott és "jégen tartott" ökörhús vesepecsenyéjéből (bélszín) készül - annak is a bőrös, "leppentyűs" (lebenyeges) részletéből. Vagy marhadagadóból, melyből egy-másfél ujjnyi vastag, tányérnyi méretű szeleteket vágunk. Az erdélyi szászok kizárólag sertésflekkent készítettek, szigorúan tarjából.

Készítési tanácsai közt fontos elem, hogy a húst ne mossuk, csak töröljük meg. Ugyanilyen gyöngéden a kés lapjával veregessük, majd sózzuk, borsozzuk. Izzó, szükség szerint felszított faparázs fölé rostélyra helyezzük, és mindkét oldalon pirosra sütjük. A sütés egyik oldalon négy-öt, a másikon három-négy percig tarthat. Sütés közben természetesen nem szabad szurkálni, mert kifolyik a leve. A kés tompa felével megnyomkodva látjuk, jó-e már.