Cégünk története - Benkel kandallók, kandallóbetétek gyártása

Mielőtt megalapítottam kandalló tűztér gyártó vállalkozásomat, gépészmérnöki munkakörben dolgoztam a Ganz Gépgyárban, majd egy fémmegmunkáló egyéni vállalkozást indítottam. Ennek keretében elsősorban technológiai kisgépeket gyártottunk német exportra, illetve önműködő állatitatókat belföldre. Gyorsan nőtt a vállalkozás. 7 év alatt a kezdeti 3 fős létszám 20-ra emelkedett. Termék kínálatunk is gyarapodott, alumíniumból készült, öntvény postaládák és kerti dísztárgyak gyártásával.

A kilencvenes évek elején kezdetét vette cégünknél az azóta is meghatározó, tűztér és egyéb kandallótartozék gyártás is. Ez nagy lépés volt, komoly előkészületekre volt szükség a sikeres sorozatgyártáshoz. Első volt a prototípusok mindenre kiterjedő, körültekintő tesztelése, a vonatkozó előírásoknak megfelelően. Csak ez után következhetett a gyártástechnológia kialakítása.

Már kezdetben fontos szempont volt, hogy kandallóink minőségben felvegyék a versenyt az idehaza legnépszerűbb külföldi gyártmányokkal. Eleinte a tűzterek minden elemét alvállalkozókkal gyártattuk le. Ezek közül ma már sokat házon belül gyártunk, de az öntvény elemek előállítását meghagytuk partnereinknél, amelyek hazánk legszínvonalasabb öntödéi.

Nagy jelentőséget tulajdonítunk az utó-hőhasznosítók fejlesztésére is. Levegős hőcserélőket, vizes hőcserélőket és hulladékhő hasznosítókat egyaránt készítünk, a kandalló tűzterek hatásfokának növelése céljából.

Az utóbbi években, a legkorszerűbb fűtéstechnikai újdonságok felé nyitva, cégünk tovább színesítette termékkörét. Egyedi gyártású tűzterek, és felszerelhető utó-hőhasznosítók kerültek kifejlesztésre, valamint bővült a vízteres kandalló választék is, az által, hogy a légfűtő teljesítmény és a vízoldali teljesítmény arányait a kívánt mértékben kombináljuk. Ezen újításaink lehetővé teszik, hogy szinte bármilyen méretű és energia igényű ingatlanba a lehető legideálisabb kandallót tudjuk kínálni.

Minden Benkel vízteres kandallóbetét ráköthető zárt központi fűtésű rendszerre, a lehető legnagyobb biztonság mellett, amit szeparált csőkígyós hűtőkör garantál. Abban az esetben, ha a fűtési kör nyitott, meleg víz előállítására is tudjuk alkalmazni a beépített biztonsági csőkígyót.

Miután egyre nagyobb igény jelentkezett a lakosság részéről a klasszikus fatüzelésű kemencékre és sütőkre, ezek kiegészítő termékeit is felvettük kínálatunkba.

Hasznos tudnivalók:

Tüzelőanyag és begyújtás.

Kandallóban való tüzeléshez a legideálisabb a száraz (35% -nál lehetőleg alacsonyabb víztartalmú), 30-35 centiméter hosszú és 7-15 cm átmérőjű keményfa hasábok használata. A legutóbbi tüzelés maradványait az újbóli begyújtás előtt el kell távolítani a tűztérből. Ez még könnyen begyulladhat, ezért fontos hogy olyan edénybe kotorjuk, ami nem gyúlékony. Például fém vödörbe.

A huzat szabályozására szolgáló pillangószelepet és a levegő szabályozó nyílásokat nyissuk ki, majd helyezzünk el a rostélyon faforgácsot, olajos-hamut, újságpapírt, erre pedig néhány centi vastagságú fenyőfa gyújtósokat, körülbelül 0,5 kg mennyiségben. Az így előálló halmot rakjuk körbe tűzifával, úgy hogy kívülre kerüljenek a vastagabb hasábok, belülre a véknyabbak. Ha viharos az idő odakinn, vagy gyenge a kémény teljesítménye, akkor a hamugyűjtő tepsit, amit az előbb kiürítettünk, húzzuk ki úgy egy centire. Végül egy gyufa segítségével gyújtsuk meg a papírt, és csukjuk be a kandallóbetét ajtaját.

Tüzelési technika.

A begyújtás során résnyire kihúzott tepsit maximum negyed óra után toljuk teljesen vissza, különben kisebb lesz a kandallóbetét hatásfoka és magasabb a tűztér illetve a kémény hőterhelése. Ez pedig tüzelőanyag pazarlást és a kandalló élettartamának csökkenését eredményezné.

Ha leégett az első rakomány fa, akkor érdemes összehúzni a parazsat és erre tenni az újabb adagot. Innentől 6-8 kilogramm fát rakjunk rá egyszerre. Ez körülbelül 2 óra alatt ég le.

A huzatszabályozó és a levegőellátást szabályozó nyílás segítségével úgy állítsuk be az égés erősségét, hogy 3 és fél - 4 kilogrammnál több fa ne égjen el egy óra alatt. Ha ennél több ég le, az szintén pazarláshoz vezet, mert az e fölötti rész nem ad hozzá a hőteljesítményhez, tehát nem hasznosul.

A frontrészről működtethető huzatszabályzó pillangószelepet és a levegőszabályzót addig ne zárjuk le teljesen, amíg nem ért véget az intenzív égés.