A Benkel Kft. logója
ZÁRT TŰZTERŰ KANDALLÓK
ÉS ZÁRT TŰZTEREK GYÁRTÓJA

tuzifaTesszük fel a kérdést, miután vásároltunk egy BENKEL kandallóbetétet! :) Röviden, tömören válaszolva: maximálisan annyit, amennyit a tűzterünk képes adott időegység alatt hasznosítani. De már ki is fejtjük bővebben, miről is van szó valójában!

Az eltüzelt fa mennyiségét több tényező is meghatározza, mint pl. a kívánt teljesítmény elérése, a tűzifa nedvességtartalma és fajtája vagy a tüzelőanyag egységnyi időre lebontott mennyisége.


A gyártók teljesítménynyilatkozatában szerepel az időegységre (h) vonatkoztatott szükséges eltüzelendő mennyiség, általában a maximális teljesítményhez viszonyítva. 

Magunk is utána tudunk számolni és ellenőrzést végezni, hogy adott esetben mennyi tüzelőanyagra van szükségünk: 1 kg frissen vágott fa fűtőértéke 2 kWh/kg; a száraz fa (max. 20% nedvességtartalom) fűtőértéke akár 4,4 kWh/kg is lehet. Vegyünk egy átlagos értéket, mellyel számolhatunk, ha az általunk fedett helyen tárolt tűzifáról beszélünk. Tehát 1 kg fa elégetése során 3,5 kW energia szabadul fel. A központi fűtéses PILIS-K13-as vízteres kandallóbetét 24 kW teljesítményű. Ebből kalkulálva óránként 24/3,5 = 6,85 kg tűzifára van szükségünk a maximális teljesítmény eléréséhez.  Mennyi is valójában a 7 kg fa? Első hallásra soknak tűnik, de ha mérlegre állítjuk rájövünk, hogy nem olyan hatalmas mennyiségről van szó. Amennyiben óránként mégis több, mint 7 kg fát tüzelnénk el, a többlet energia a kéményen át a szabadba fog távozni, mivel a tüzelőberendezés nem tudja hasznosítani. Egyszóval rontjuk rendszerünk hatásfokát és nagy mértékben pazaroljuk a tűzifánkat. Kísérletképpen az illusztrált képeken nézzük meg, mit is mutat a mérlegen a valóság!

kandallo-a-tel-elottKíméletlenül lecsapott az ősz, amit már vártunk egy ideje, tudniillik azt, hogy vége legyen az elviselhetetlen hőségeknek, melegnek, most itt van, és megnyíltak az ég csapjai és egész hétvégére ilyen esős, hideg és szeles időt mondott ma az időjárás jelentés. Hogy miért foglalkozunk egy kandalló blogon az időjárással ilyen részletesen? Természetesen nem azért, mert angolok vagyunk és nincsen más témánk, amiről beszélni lehetne, és nem is tartozik a illendőségi szabályok közé itt Magyarországon, hogy minden társalgást az időjárással vagy a rokonok egészsége iránt való érdeklődéssel kezdjük, hanem egyszerűen csak arról van szó, hogy az időjárás hidegre fordultával eljön az idő, hogy begyújtsunk a kályhába, megrakjuk jó előre kiszárított tűzifával a kandallót és kellemes meleg levegővel telítsük el házunkat, szobánkat.

Ha valaki szemfüles volt, akkor szeptember közepére már beszerezte a kellő mennyiségű tűzifát, és beépíttette lakásába a legújabb kandallóbetétünket, vagy, ha már eddig is kandallót használt, akkor kitisztította, használatbavételhez előkészítette már ezt a – szerintünk – leghatékonyabb fűtési megoldást. Egy fontos dologra szeretnénk felhívni a figyelmet az első begyújtással kapcsolatban. Ne várjuk meg azt, amíg a szobában hidegebb lesz, mint a külső levegő hőmérséklete! Ugyanis ebben az esetben – bár a Benkel kandallóbetétekkel az esély erre igen kicsi, de a fizika törvényei miatt előfordulhat – megeshet, hogy a füst először visszafelé fog áramolni a kéményben, és a szobába fog a füst kerülni, mert a kémény úgy működik, hogy mindig a hidegebb levegő irányába áramlik benne a levegő. Mindenesetre nem érdemes kockáztatni, ne várjunk nagyon sokáig az első begyújtással addig, amíg már havazik. A most következő hétvége egy nagyon jó alkalom arra, hogy megejtsük az első begyújtást. Ha esetleg pedig valaki most kapna észbe, hogy mégiscsak kellene neki egy kandalló még a téli, igazán kemény hidegek előtt, akkor még mindig jó eséllyel időben be tudja szereltetni otthonába a kiválasztott kandallót, kandallóbetétet. Sőt, ha most választotok Benkel kandallóbetétet, akkor már az új hőpajzssal ellátott modelleket is választhatjátok, ahol a másodlagos (szekunder) égési levegő bevezetés is ezen a hőpajzson keresztül történik meg, hogy még hatékonyabban és egyszerűbben működhessen a kandallóbetét.

hopajzsA Facebook-on múlt héten már közzétettük legfrissebb kandalló kiegészítő újdonságunkat, sőt attól sem riadtunk vissza, hogy a honlap kezdőképét is egy, az új hőpajzs hatásmechanizmusát magyarázó ábrára cseréljük fel, mivel nagyon fontos újításról van szó, ami érinti az össze Pilis típusú légfűtő és vízteres kandallóbetétre épülő modellünket. Röviden összefoglalva arról van szó, hogy az eddigi választható hátlapok helyett egy egységes, fűtéstechnikai szempontból nagyon hatékony és biztonságos megoldást választottunk. Minden egyes érintett kandallóbetét modell esetében ez a speciális hőpajzs kerül felszerelésre.  A hőpajzs amellett, hogy bevezeti a szekunder levegőt (a másodlagos égési levegőt) a tűztérbe, hatékonyan védi a nagy felületű hátlapot is. Külső levegős kandallóbetét esetén a hamuzófiók nem rendelkezik levegőztetővel többé, valamint kizárólag akkor húzható ki, ha előtte kinyitottuk a tűztér ajtaját. Amennyiben a részletes, összehasonlító ábra érdekel benneteket, ahol látszanak a hamuzófiók és a levegő bevezetések különbségei, akkor mindenképpen azt ajánljuk, hogy hívjátok be a honlap kezdőoldalát, majd vigyétek az egeret a váltakozó fő képsorra akkor, amikor a hőpajzsot mutatja be. Ekkor a képek váltakozása meg fog állni, és lesz idő arra, hogy részletesen összevessük a különböző levegő bevezetés megoldásokkal készült kandalló tűztereket.

Reméljük, hogy ez az újítás még hatékonyabb rendszert és könnyebb használhatóságot fog eredményezni, valamint csökkenti a költségeket is, mert ezentúl nem kell külön hátlapot választani a kandalló tűzterekre. A tűzterek frontrészének a kialakítása is változik minimális designbeli módosításokkal, ugyanis az alapján több, vagy kevesebb gomb kerül kialakításra, hogy a külső, vagy a belső levegőt is tudjuk-e állítani az adott kandallóbetéten. Fontos megjegyeznünk azt is, hogy továbbra is megmarad a külső levegő bevezetéses megoldás is, a hőpajzs ezzel a kialakítással is hatékonyan együtt tud működni.További nagyobb felbontású képeket a Facebook oldalunkon találtok erről a módosításról (ott szintén olvasható rövidebben a hőpajzs lényege). Reméljük, hogy mindenki megelégedésére egy olyan újítást vezettünk be, ami nagyban hozzá fog járulni a kandalló tűztereink kezelésének megkönnyítéséhez, valamint a fűtési hatékonyság növeléséhez is.
itt-van-az-oszEljött az ősz, mint minden nyár után szokott és most már nem csak távoli lidércnyomás és rossz álom, hogy egyszer hideg lesz és nem fog este nyolckor is sütni a nap. Eljönnek a hidegek is nemsokára és el fog kelleni egy jó kandalló a házba, amely meleggel töltheti el otthonunkat. Még nem késő, ha most döntesz amellett, hogy kandallót építtess be! Mondhatnánk, hogy soha ne mond, hogy soha, azaz soha nem késő, de azért azt elismerhetjük, hogy a tél közepén erről beszélni kicsit furcsán venné ki magát. De most még, hogy naptárilag is csak éppen hogy beléptünk az őszbe, még mindenkinek van elég ideje arra, hogy kiválassza, melyik Benkel kandallóbetétet szeretné új kandallója belsejében látni.

Létrehoztunk a honlapon egy új funkciót, a főmenüben Tűztér választó néven éritek el. Ez az eszköz segít teljesítmény és jellemzők alapján keresni a termékeink között, és valószínűleg a kandalló építő mestereknek lesz nagyobb segítségére. Itt például, ha tudod, hogy mindenképpen oldalüveges modellt szeretnél, akkor rögtön ezekre kereshetsz rá. A technikával tartani kell a lépést, ezt minden körülmények között valljuk, ezért folyamatosan azon dolgozunk, hogy jobb, eredményesebb, hasznosabb részeket alakítsunk ki a honlapon, hogy megkönnyítsük vásárlóinknak és az érdeklődőknek a tájékozódást.  Lényegében pont emiatt újult meg a honlapunk designja is a nyáron, valamint letölthető, Sketch-up 3D programmal használható műszaki rajzokkal és szinte minden termékhez egyedi, méretarányokat bemutató  videóval bővítettük a termékoldalakat. 

A kandalló felé vezető úton az első lépés mindig az elhatározás, a második a tervezés, a harmadik pedig a konkrét beruházás. Az elsőben nem tudunk segíteni, de ha már túl vagytok az első lépésen, akkor akár egyedi kandallóbetét megalkotásában is tudunk együttműködni. Több féle vízteres, központi fűtésre köthető kandalló modell közül is választhattok, hívjatok, vagy írjatok email-t, vagy írjatok a Facebook-on és megbeszéljük!

Végül pedig jó évkezdést kívánunk a diákoknak és a tanároknak, valamint mindnyájunknak egy meleg, kedves kandalló mellett töltött délutánokat, estéket kívánunk a közelgő hidegebb időkhöz.
visegrad-kandallo-szent-istvanSzent István királyunk ünnepéhez közeledve nagy szeretettel ajánljuk figyelmetekbe Visegrád nevű, légfűtő öntvény kandalló tűzterünket. A Visegrád kandallóbetétünk az egyik legkorábbi klasszikus Benkel fejlesztések közé tartozik, nagy légfűtő teljesítménnyel. A névadás annyiban kapcsolódik Szent Istvánhoz, hogy  Visegrád vármegyét Szent István király hozta létre az államalapítás és a királyi vármegyerendszer megszervezése idején, Visegrád központtal. Visegrád neve is olyan konnotációkat hordoz, hogy az első asszociációk között van jelen a magyar királyság, a királyok, a haza szeretete. A Visegrád kandallóbetét a legnagyobb teljesítményű tűzterünk, negyvenöt fokban döntött üvegoldal lapokkal rendelkezik, hogy a tűz látványának élvezete zavartalan lehessen. Igazi királyi darab. Ezzel kívánunk mindenkinek szép hosszú hétvégét és kellemes kikapcsolódást, áldott ünnepet!
tuzifa-kandallo-hosegKandallós szempontból egyetlen jótékony hatást biztosan tudunk mondani a jelenlegi hőséghez kapcsolódóan. Sőt, ha jobban meggondoljuk, akkor kettőt is. Egyrészt nem kell fűteni, ami költségmegtakarítást jelent, bár ezt könnyen ellensúlyozza a légkondicionálókkal elfogyasztott áram többlet. Másrészt az ilyen rekkenő hőség kiváló alkalom a tűzifa kiszárítására. Ha most veszünk tűzifát, előre gondolkodva a fűtési szezonra, akkor nagyon jól ki fog száradni addig, amíg a kandallóba kerül. ÉS azt pedig nagyon is jól tudjuk, hogy a teljesen száraz tűzifának sokkal jobb hatékonysága van, mintha nedves fával tüzelnénk, nem is beszélve a nedves fa hatásáról, már ami a kandallóbetét élettartamát illeti. azt javasoljuk tehát, hogy ha valakinek van ereje ilyen melegben bármit is csinálni, akkor az a tűzifa vásárlás legyen. Vagy egy jó sör valami hűvös helyen. Tessék választani. :)

Legutóbb egy kis betekintést tettünk a kandallók evolúciójába, a kémény és a kürtő kialakulásába és most folytatjuk ezt a történeti sort. A középkorban, amikor a kémények megjelentek és a hőnek egy jelentős része ezzel távozott a szobából, megnőtt a kandalló közösség összetartó ereje, hiszen közelebb kellett menni hozzá, hogy fel lehessen melegedni. Még a tehetősebb földesuraknál sem volt ritka, hogy este az egész ház népe közösen üldögélt a nagy kandalló körül. Persze a viszonylagos hideg nem csak a kandallók gyenge hatásfokának volt köszönhető, de a házak gyenge szigetelésének is, ezért többnyire minden rést szalmával tömködtek be, sőt a padló is szalmával volt felszórva, így az egész ház jobban hasonlított egy istállóra, mint házra.
Még így is, hogy a középkori kandallók egyáltalán nem érték el a mai kandallók hatásfokát, ez a fűtési megoldás számított a kor csúcstechnológiájának. Ugyanakkor, mivel főleg csak a gazdagabbak engedhették meg maguknak a kandalló építést, ezért a kandalló státuszszimbólumnak számított, a többiek, a szegényebbek pedig még mindig nyelték a füstöt a kürtő nélküli tűztereikkel felszerelt szobáikban. Gyakorlatilag elmondható, hogy minél díszítettebb volt valakinek a kandallója, annál tehetősebb volt és annál magasabb társadalmi ranggal rendelkezett. Aztán ahogy teltek az idők, egyre fontosabbá vált a kandallók lakberendezési funkciója is. Például a reneszánsz idején szinte mindig megjelent a kandallón a család címere, vagy a családhoz köthető történetek, emlékek kifaragása jelentette a díszt a kandallón.

Az első kandallónak nevezhető tüzeléstechnikai berendezések a 12. és a 13. század környékén jelentek meg, ugyanis ekkor kezdett elterjedni az a kialakítás, hogy az eddigi nyílt tűzteret - amelyen főztek, sütöttek és melegítette a szobákat – kürtővel látták el, és kéménybe vezették a füstöt,  ami egészen eddig a szobák levegőjét rontotta. A szobákban mondhatni büdös volt, de legalább meleg, hogy egy klasszikus közhelyet idézzünk. A kandalló evolúciójának azzal kellett szembenéznie, hogy a kéményen keresztül nem csak a füst távozott, de a meleg nagy része is. Ezért eleinte körbevezették a füst elvezető kürtőket a szobák falain, hogy minél több hőt le tudjon adni a füstgáz, még a távozása előtt.  Szerencsére azóta eltelt több mint nyolcszáz év és a kandalló fűtés olyan nagy változáson ment keresztül, hogy gyakorlatilag napjainkban az egyik leggazdaságosabb fűtési megoldásról beszélünk. Nem is csoda, hogy megint kezd egyre jobban elterjedni a kandallófűtés, és az emberekben megfogalmazódik egy igény arra, hogy akár a gázfűtés mellett is legyen egy kandallója. Manapság a kandalló tehát nem csak fűtési lehetőség, de lakásdekorációs lehetőség és egyáltalán nem luxuscikk többé.
Arra gondoltunk, hogy könnyebben meg lehessen találni az új, friss kandalló termékeinket a honlapon, ezért létrehoztunk egy Új Termék menüt a fejlécben, ahova mindig azokat a termékeket fogjuk feltenni, amelyek vagy teljesen újak, egyedi Benkel fejlesztések, vagy esetleg aktuálisak valamilyen okból. Jelenleg a két legújabb termékünk szerepel itt, az egyedi fejlesztésű Légzsilipünk, amely több féle méretben is elérhető, valamint a nyáron nagyon is aktuális Flekken sütő, amely amellett, hogy a legújabb termékünk, nagyon jó szolgálatot tehet nekünk, ha ebben a hőségben van elég kedvünk nekiállni sütögetni. Bár, amilyen meleg van, az ember inkább csak az árnyékban heverészik ilyenkor, hűsítő söritalt kortyolgatva. Lényeg a lényeg, ezentúl érdemes a benkel.hu böngészését az Új Termék menüvel kezdeni!

kandallobetet-pilis-s-benkel-blog A Pilis-S légfűtő öntvény kandalló tűztér (kandallóbetét) a nagyszerű látvány és a megbízhatóság közös koncepciója alapján megalkotott modell. Különlegessége, hogy a tűztér jobb vagy bal oldalán üveges szerelésű, hogy a tűz látványa még felemelőbb lehessen. Akkor érdemes ilyen tűzteret választani, ha egy sarokba szeretnénk beépíttetni a kandallónkat, és akkor a fal felőli oldalra kerülhet az öntvény oldal, az üveges oldal pedig szem előtt lesz. Tüzeléstechnikailag ez a megoldás azért is előnyös, mert a nagyméretű hőálló kerámiaüvegen keresztül intenzívebb hősugárzást érünk el, valamint több oldalról is megtekinthetünk az égő fa lángjait. Ez a tűztér is másodlagos öblítő levegőt alkalmaz, hogy az üvegfelületek ne kormosodjanak ezért a kandallóbetét tisztántartása egyszerű és könnyű. Természetesen kéménytől függően 160 vagy 180 mm-es füstcsonk mérettel is rendelhető a Pilis-S légfűtő öntvény kandallóbetét. Érdemes már a nyáron elkezdeni tervezni a téli fűtésünket, kiválasztani a megfelelő kandallót, mert a fűtési szezonban már nagyon felgyorsulnak az események. Ugyanígy a tűzifa beszerzésével sem érdemes sokat várni: egyrészt így lesz ideje kiszáradni a fának, másrészt most olcsóbban lehet hozzájutni a jó minőségű tűzifához.

Örömmel jelentjük, hogy a 3D-ben készült, kandalló sketch up terveink elérhetők, eltölthetők a honlapunkról, a Hasznos menüpont alatt. Ezek a fájlok .skp kiterjesztésűek, azaz a belsőépítészek és a kandalló beépítő mesterek által kedvelt, népszerű Sketch-up programmal készültek és megnyitni is azzal lehet őket. Reméljük, hogy a kandalló tervezéshez, a kandalló beépítéshez így még több segítséget tudunk nyújtani, hiszen a mestereknek nem kell külön megrajzolniuk a Benkel kandallóbetéteket, hanem elég, ha használják az általunk elkészített, méretarányos, 3D  sketch-up kandallóbetét modelleket. Ne feledjük, a nagy meleg nem tart örökké, és az okos ember már nyáron is gondol arra, hogy télen hogyan fog fűteni. Most még bőven időben vagyunk, ha őszre/télre már kandallóval szeretnénk fűteni a lakást. Kezdjük el a tervezést most!
Természetesen ilyen kánikulában, mint ami erre a hétvégére is ígérve van a meteorológia által, senkit sem bíztatunk arra, hogy jól fűtsön be a kandallóba, hiszen ez egyenesen őrültség lenne. De ha kicsit elgondolkozunk, tudunk mondani olyan kandallót, amit ilyenkor is be kell fűteni, már ha meleg vagy forró vízben szeretnénk fürdeni. (Bár ilyen melegben van, hogy jobban esik a hideg víz.) Az olyan vízteres kandallóbetétekről van szó, amelyek nem a központi fűtésre vannak kötve és a nem a radiátorokba produkálják a meleg vizet, hanem az olyan kandalló modellekről, amelyek kizárólag a fürdőszobai meleg víz ellátásra vannak kötve. Ezeket a kandallókat érdemes egy kazánházban, vagy a pincében elhelyezni, mert egy minimális légfűtő teljesítménye mindegyik vízteres kandallóbetétnek van, és azt végképp nem szeretnénk, ha ilyen kánikulában bármi is fűtse a lakóteret. Mindenki vigyázzon a nagy hőségben, sok árnyék és sok víz mindig legyen a közelben! :)

grillezes-benkel-flekkenLegújabb termékünk, a Benkel Flekken sütő, alkalmat adott arra, hogy kipróbáljuk mi is, mit és hogyan tudunk grillezni vele. A Benkel Flekken sütő egy olyan grillezésre kialakított alkalmatosság, amelynek kialakítása egy kandallóbetét „aljhoz” hasonlít, középső és szélső rostélyokkal, kihúzható hamuzófiókkal. Nem szeretnénk olyan kézenfekvő grillezési tippeket adni, mint hogy legyen a közelben víz, vagy ne legyen gyúlékony anyag a közelben, kisgyermek ne férjen a tűzhöz, vagy a kerti pad helye is közel legyen a sütőhöz, mert ezek olyan kézenfekvő dolgok, amiket minden ember tud. Azonban szeretnénk adni néhány olyan ötletet, amit érdemes kipróbálni, mert javíthatja, „fűszerezheti” a grillezésünket. Egyrészt érdemes grill alátétet használni, hogy a zsír és egyéb folyadékok ne kerüljenek a tűzbe, mert az megváltoztathatja a hús ízét. Használjunk jó minőségű faszént, mert ez tud egyenletes hőmérsékletet adni, és ne a kerti hulladékok elégetésével kapcsoljuk egybe a grillezést, mert ez szintén az ízek és az egyenletes meleg rovására mehet. Ha a parázsló faszénre babérlevelet, rozmaringot, vagy borókabogyót szórunk, az kellemes plusz ízeket adhat a grillezett ételünknek. Ha nem használunk alátétet, akkor olajozzuk be a rácsokat, hogy ne ragadjon oda a hús. A páchoz ne adjunk sót, mert az nedvességet von el a hústól, inkább közvetlenül a sütés előtt sózzuk be azt. És talán a legfontosabb, hogy csak akkor kezdjünk el grillezni, ha a szén már parázslik, mert akkor lesz megfelelő a hőfok. A nyílt lángon ugyanis csak megég a hús külseje, a belseje pedig könnyen nyersen maradhat. Jó grillezést kívánunk mindenkinek, ha pedig nincsen még eszközötök hozzá, akkor nagyon ajánljuk a Benkel Flekken sütőt!   

vizteres-egyedi-kandalloHa valaki veszi a fáradtságot és végignézi a vízteres kandallóbetét kínálatunkat, akkor fogja látni, hogy igyekeztünk méretek alapján és teljesítmény alapján sorba rendezni a Benkel vízteres kandallóbetét modelljeinket. (Ezek egytől egyig központi fűtéses kandallóbetétek, azaz központi fűtésre köthetők!) Szinte minden variáció megtalálható a honlapon, ami a Pilis kandallóbetétre épül. Van oldalüveges, ez a Pilis-S-re épült vízteres kandallóbetétek, vannak két oldalüveges verziók, ezek értelemszerűen a Pilis-2S-re épült vízteres kandallóbetétek, és vannak elöl és hátul egyaránt üveges modellek. Ha azonban valami más kialakítás neked jobban tetszene, vagy más, egyedi elképzelésed van, abban is partnerek vagyunk, hogy megbeszéljük, kiszámoljuk és megépítjük neked!

Nem csak a Pilis légfűtő kandallóbetét modellre lehet vizes hőcserélőt építeni, de egyedi kívánság alapján szinte bármelyik légfűtő tűzterünkre. Az oldalüvegeket is tudjuk variálni, nem is beszélve a méretekről, amelyeket aztán egészen egyedire tudunk szabni, a kifűteni kívánt ház, vagy szoba méretétől függően, természetesen  olyan módon, hogy a hatékonyság ne sérüljön. Ha megtetszettek a vízteres kandallók, és központi fűtésre köthető kandallót szeretnél, de esetleg más elképzelésed van, mint amilyen modelleket találtál a honlapon, ne habozz felhívni minket, örömmel állunk rendelkezésedre, hogy együtt megtervezzük számodra, az igényeidhez szabott egyedi kandallóbetétedet!

Nem csak a légfűtő kandalló betét modelljeinket tekinthetitek meg 3D videó formájában, de a Benkel vízteres kandallóbetétekről is készíttettünk 3D-s bemutató videókat, animációkat. Ezek a rövid animációk egyrészt a kandalló beépítést, vagy vízteres kandalló esetén a fűtésszerelő, központi fűtéses kandallóbetétet beépítő kályhás mesterek számára fontos és hasznos információ, de magának a vásárlónak is. A 2D-s fényképek lehetnek bármilyen élesek és jók, de a 3D videók alapján sokkal könnyebb elképzelni a térbeli kialakítását, a mélységét egy-egy kandalló betétnek. A honlapon a Sketch-Up menüpont alatt találjátok ezeket a videókat, vagy egyből ide kattintva is eléritek. Hamarosan majd pontos műszaki rajzokkal, egy egységes, népszerű tervező rendszerben elkészítve fel fognak kerülni ide a kandalló sketch-up-ok is. Addig is, nézegessétek a kandalló betétek 3D videóit, legyen szó vízteres, központi fűtésre köthető kandallóbetétekről, vagy légfűtő kandalló modellekről, hogy könnyebben tudjatok választani. A tűztér legyen veletek!
Az első és legfontosabb információ a Benkel vízteres kandallóbetétekről az, hogy mindegyik központi fűtésre köthető, tehát központi fűtéses kandalló. Éppen ez a lényege a vízteres kandallóknak, hogy minimalizáljuk a légfűtő teljesítményüket, hogy a fa elégetése által keletkező energiát ne a szoba levegőjének adják le, hanem azoknak a víztartályoknak, amelyekkel felszereljük őket. Ezek után egy puffertartály segítségével gyakorlatilag mindenfajta, meleg víz áramoltatására épülő, radiátorokat használó központi fűtésre ráköthető ez a típusú kandalló. A mai, modern központi fűtéses kandallóbetétek akár egy egész ház kifűtését is el tudják látni a kiépített központi fűtésre kötve, de fűtésrásegítőként használva is érdemes elgondolkozni a használatukon, mert így könnyen csökkenhetnek a fűtésre kiadott anyagiak.

A Pilis tűztérre épített Pilis-K24 nevű központi fűtésre köthető kandallóbetét, amelynek a belső oldalai samott bélést kaptak (egy olyan bélést, amely a cserépkályhákban megszokott) akár egy 200 négyzetméteres házat is képes teljesen kifűteni. A samott bélések minimalizálják a légfűtő teljesítményt, így a kandalló által előállított energia legnagyobb része a víz felmelegítésére fordítódik, ezzel növelve a vízteres kandallóbetét hatékonyságát.

A kandalló elleni ellenérvek között gyakran elő szokott fordulni a kényelem iránti igény. A gázfűtés csak egy gombnyomás, nem kell fát vágni, hasogatni, becipelni, megrakni a kandallót, begyújtani. Ez igaz, de van az éremnek egy másik oldala is. A mai világban, amikor a legtöbb ember ülőmunkát végez, akkor egyáltalán nem baj, sőt, jótékony hatással van az egészségre, ha egy kicsit fát vágunk, hasogatunk, cipelünk stb. És megvan az a másik jótékony hatása is, amit az elvégzett munka utáni öröm, valamint a lobogó tűz látványa nyújt. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy neki melyik a legszimpatikusabb fűtési megoldás. Ha nekünk kell választanunk a különböző fűtési módok között, akkor mi a központi fűtésre köthető, vízteres kandalló mellett tesszük le a voksunkat. Te melyiket választanád?

 

Ha Ön is úgy gondolja, hogy ez a költséghatékony, kényelmes és hangulatos fűtési mód az ideális, lakása számára, akkor válasszon a honlapunkon található Benkel kandallók közül. Ezek teljes listáját a részletekkel együtt megtalálja, a fent látható, Tűztér választó menüpont alatti kereső segítségével. Modelljeink nagy választéka biztosítja, hogy mindenki a számára legjobb kandallóbetétet vásárolhassa meg otthonába.

fireplace english information